Un croissant rumen este de neegalat pentru prima gustare din zi.
Frăgezimea straturilor şi delicateţea untului, în contrast cu senzaţia de crocant pe care o avem chiar înainte de a musca, aduc o satisfacţie plină de savoare. Întodeauna proaspete, făcute de noi, respectam tot procesul pentru a controla toate etapele de fabricaţie pentru a obţine cel mai bun produs.
Pentru ca am revenit cu partea a doua a articolului, continuam cu descrierea procesului tehnologic:
Timpul de malaxare nu influenteaza calitatea produsului finit. Obiectivul malaxarii este de a amesteca si hidrata corect ingredientele. O oarecare dezvoltare a glutenului este necesara pentru a usura manipularea aluatului in primele etape de laminare. La fel ca malaxarea insuficienta si prelungirea malaxarii are un efect minim asupra calitatii produsului, daca aluatul este lasat la odihna timp suficient intre doua laminari(turari)succesive.
Temperatura optima a aluatului de croissant este de 19 – 20oC. Temperaturi mai mari determina ca o parte din grasime sa fie absorbita in aluat, mai ales daca se folosesc grasimi cu punct mic de topire, cum este untul. Temperaturi mai mici determina intarirea grasimii – care devine mai tare decat aluatul, ceea ce creaza greutati mai ales la prima laminare.
Procesul de laminare consta intr-o serie de laminari si impachetari succesive prin care grosimea aluatului este redusa treptat la o treime sau un sfert din grosimea initiala inainte de a fi impachetat in trei sau patru straturi.
Un aluat care a fost laminat insuficient poate “pierde” o parte din grasime la coacere, iar produsul finit poate avea un aspect foarte stratificat. Aceste cornuri vor avea si volum mai mic. Un aluat care a fost prea laminat va pierde din fragezime. Miezul sau este asemanator cu cel al painii, iar coaja este palida si lipsita de fragezime.
Un croissant fin pentru cei cu gusturi pretențioase, o cascadă de ciocolată delicioasă, ambele variante le gasiti in magazinele noastre.
Pofta buna – cu sanatate!